Een unieke inkijk bij de slechtvalken in Brussel!

Sinds 2010 kan je elke lente op de website valkenvooriedereen.be via livestream de familie slechtvalken in Brussel volgen. Net als voorgaande jaren verzorgt Storycatchers deze livestreams vanop de verschillende locaties. Dag en nacht wordt er uitgezonden vanop verschillende locaties in Brussel.

“De website valkenvooriedereen.be toont een echt magnifieke spektakel: het uitkomen, het kweken, het uitvliegen van een familie slechtvalken die binnen Brussel leeft,“ vertelt Didier Vangeluwe, ornitholoog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

“In Brussel zijn er nu tussen de 12 en 15 koppels/nesten van slechtvalken, wat erg uitzonderlijk is voor een stad met meer dan 1 miljoen inwoners. In België tellen we tussen de 160 en 170 koppels.” Het bekendste koppel is het paar dat een nest heeft in één van de torens van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, maar ook in de torens van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe en van de Sint-Jobkerk in Ukkel leven slechtvalken.

TECHNISCHE UITDAGING

“Ieder jaar, in 2019 is het al de 16e keer, tonen we dit spektakel aan het publiek. Om dat te realiseren hebben we verschillende camera’s en uitzendapparatuur in iedere (kerk)toren geplaatst. Hiermee kunnen we de beelden van de broedcyclus te capteren en uitzenden waardoor het mogelijk is om via streaming de hele broedcyclus van de slechtvalken te bekijken.”

Maar dat is niet zo evident. “Het is een grote uitdaging omdat de plaatsen waar de slechtvalken broeden altijd moeilijk te bereiken zijn voor ons en dus ook voor de technische installatie. Op elke locatie zorgen we voor een heel camerasysteem om de gegevens op te kunnen nemen maar ook een systeem om de beelden uit te zenden. En niet alleen naar 1 of 2 geïnteresseerden, maar naar de hele wereld. Daarbij moet er ook voor gezorgd worden dat de livestream op elk formaat en op elk toestel bekeken kan worden.”

Het resultaat? “Wel, vorig jaar hadden we ongeveer 3 miljoen kijkers op 2 maanden tijd,” besluit Didier.

Meer info over dit project vind je op www.valkenvooriedereen.be